Testissä Philips Airfryer XXL

Uusi keittiön suosikkilaite tuntuu olevan erilaiset Airfryer-uunit. Laitteiden periaate on pyörittää kuumaa ilmaa voimakkaasti, saaden aikaan näin paremman paistotuloksen nopeammin ja vähemmällä energialla. Tekniikka käytetään kiertoilmauuneissa, tosin kierrätys ei ole niin voimakas. Samanlainen pauhu ilman kiertämisestä lähtee suurkeittiöuuneista.

Idea on toimivaksi siis todettu ammattikeittiöissä. Ja sitä se myös on, energiataloudellinen tapa tehostaa paistamista, kun kuuma ilma menee paistettavan tuotteen sisälle kypsyttäen sen nopeammin.

Philipsin XXL malli ei ole edullisimmasta päästä, hintahaarukka alkaa alle 100€, tämän maksaessa 269€. Kalliimpiakin tosin on. Osassa malleista on ikkuna, josta seurata paistotulosta kätevästi, se tästä Philipsin mallista puuttuu. Tuntuisi, että se on ainoa puute, muuten laite on enemmän kuin yllättänyt. Tila toki on rajallinen, sen takia valinta kohdistui tähän XXL-malliin XL:n sijaan, jonka olisi saanut noin 40€ halvemmalla.

Paistotulos on yllättänyt aina positiivisesti. Selvästi uunia nopeampi paistoaika, sen lisäksi, että jää uunin esilämmitys pois. Coctail-riisipiirakat kesti 13 minuuttia, mummon ranskalaiset 11 minuuttia, lämmin leipä juustokuorrutuksella valmistui 4 minuutissa. Hieman henkilö- ja tuotekohtaisia eroja toki paistoajoissa on, nuo oli oman kokeilun tuloksia.

Paistotulos yllättää vanhan uunin käyttäjän myös. Ilman lisättyä rasvaa tehdyt ranskalaiset ei rasvaa kaivanneet, rapeat päältä, vähän pehmeät sisältä. Kanafileet paistui pintamaustettuna ilman rasvaa, eikä siihen rasvaa kaivannutkaan. Hankalimpia tuntuu olevan hyvin pienet ja ohuet juurekset, ne paloi herkästi. Keitettyjä kananmunia ei tätä kirjoitettaessa ehtinyt kokeilla, toimii kuuleman sekin kun laskee paistolämpötilan vaan 130C tasolle.

Hankintalistalla on lihaa varten suihkepullo öljylle, sillä saa vähän paistopintaa. Lisätarvikkeita on myös tilattu, pääsee laajentamaan esim. makaronilaatikkoon, pizzoihin ja leipomiseen. Muiden käyttäjien positiivinen palaute antaa uskoa ettei niidenkään kanssa pettymään tulla. Ymmärrän hienosti miksi tästä ollaan niin innoissaan, se oikeasti innostaa kokeilemaan ja kokkaamaan.

Linkki valmistajan tuotesivulle >