Isännöitsijä töpeksi avustusrahat, hallitus silti vastuussa osakkaille

Tämä on ikävä tositarina Keravalta. Taloyhtiö teetätti remontin yhteydessä esteettömyys parannukset. ARA myöntää avustuksia esteettömyyttä parantaville korjaushankkeille. Avustusta voi saada enintään 45% korjauskuluista, jotka kohdistuvat esteettömyyden parantamiseen.

Yhtiökokous valtuutti hallituksen selvittämään, kilpailuttamaan ja toteuttamaan remontin. Hallitus valtuutti isännöitsijän hakemaan avustusta ARA:lta. Remontin valmistuessa paljastui, että isännöitsijä unohti hakea avustusta, ja lähtökohtaisesti se pitää anoa ennen remontin aloittamista.

Juridisesti on oleellista, että yhtiökokous valtuutti hallituksen hoitamaan asian, myös avustuksen hakemisen. Se vastuu ei poistu, toki korvausvastuu siirtyy isännöitsijälle, kun hallituksen katsotaan voivan luottaa ammatti-isännöitsijään. Hallituksen tehtävä on hakea korvausta isännöitsijältä virheen vuoksi. Isännöitsijä voi hakea siihen korvaukseen tukea omasta vakuutuksestaan. On eri asia haetaanko niitä korvauksia, se vaan ei poista sitä, että joku on vastuussa virheestä osakkaile. Tuskin siinä vaiheessa hallituksen jäsenet on kiinnostuneita maksamaan vahinkoa omasta lompakostaan. Hallituksen vakuutus ei tätä välttämättä korvaa. Hallitusten vakuutukset ovat aika suppeita, eikä niistä isännöitsijän virheitä korvata.

Tämä sotku olisi vältettävissä helposti. Tietysti isännöitsijän on oltava ajantasalla omista työtehtävistään, mutta myös tiedottamisella tämänkaltaisilta virheitä vältyttäisiin. Remontista pitäisi tehdä viikkoraportit jo ennen remontin alkamista, näin tiedetään koko ajan missä mennään, ja mitä on tehty. Hallitus pystyy ottamaan kantaa asioihin niiden tapahtuessa, ei vasta kun kaikki on myöhäistä. Valitettavasti tätä ei osata vaatia omalta taloyhtiöltä, eikä isännöitsijät sitä kovin hyvin hoida itsenäisesti. Tiedottaminen onkin noussut hallituskyselyissä suurimmaksi puutteeksi isännöintipalveluissa. Eikä suotta.

Tapaus on kesken vielä, eikä lopullinen maksaja ole tätä kirjoittaessa selvinnyt.