Keittiön uudet tuulet

Keittiötä sanotaan kodin sydämeksi. Siihen ollaan valmiita myös investoimaan, jopa enemmän kuin kylpyhuoneisiin. Yleinen suuntaus on ollut tehdä tyylikäs keittiö, joka sopii useimpien makuun. Taustalla on ajatus mahdollisesta asunnon myynnistä, erikoiset ratkaisut kun eivät ole niin helppoja saada kaupaksi.

Suomessa keittiön käytettävyys on hyvin tärkeää, työskentely- ja laskutilaa arvostetaan. Hanat pitää toimia yhdellä kädellä, vaikka kyynärpäällä käsien ollessa varatut. Kaikki tavarat piilotetaan kaappeihin ovien taakse. Vaikka avokeittiöt ovat tuoneet keittiön enemmän läsnäoleviksi, vanhat perinteet yhä hallitsevat keittiöiden suunnittelua.

Helppokäyttöisyys ei ole enää tärkein ominaisuus, elämyksellisyys menee käytettävyyden edelle. Keittiön uusi trendi sisältää myös ajatukse kiireettömyydestä, ruuanlaitto on enemmän elämyksellistä kuin pakon sanelemaa. Ruuanlaitto tuo taas ihmiset yhteen, ja se on osa yhteistä ajanviettoa.

Värikäs keittiö tekee paluun. Värinä voi olla yksi hallitseva väri tehostevärillä, tai selkeästi kaksivärinen keittiö. Mintunvihreä on maltillinen trendiväri, mutta punainen ja sininen toimivat kaappien väreinä hienosti.  Värikkäät kodinkoneet ovat trendin mukaiset, niiden saatavuus voi olla vain rajoitettua. Klassisemman keittiön tehostevärinä toimii mattamusta.

Yläkaappeja korvataan osittain tai kokonaan metalli-, puu- tai lasihyllyillä. Osittain korvatessa kaappikoko puolitetaan ja alapuoli jätetään avoimeksi. Ei välttämättä toimivin ratkaisu, mutta hyvin näyttävä.

Avotasot ovat puuta tai kiveä, samaa materiaalia käytetään nyt seinissä ja välitiloissa, eri sävyisenä haluttaessa. Avotasoilta yritetään saada kaikki ylimääräinen pois, kahvinkeitintä myöten. Sille, kuten muillekin pienille kodinlaitteille, haetaan tilaa kaapeista. Esiin laitetaan avohyllyille vain ne tavarat mitkä esillelaitettavaksi on tarkoitettu.

Uusinta teknologiaa hyödyntävät kodinkoneet ovat nyt suosittuja. Laitteiden älykkäät näytöt opastavat ja auttavat ruuanvalmistuksessa, integrointi matkapuhelimeen auttaa jopa ostoslistojen kanssa.

Hanoissa palataan taas klassisempaan tyyliin, uutena materiaalina asemetalli, vaihtoehtona messinki. Erilliset säätimet kylmälle ja kuumalle vedelle. Silmän ruokaa yli käytettävyyden.

Valaistuksen trendi on mallia riippuva, klassinen ja vintage-tyyli ovat nyt tätä päivää. Samat tyylit hallitsevat keittiön irtokalusteita, kuten tuoleja.