Kaupunkien elämänlaatua koskevan kyselyn voittaja on Wien

Wienissä paras elämänlaatu 2019.

Mercerin vuotuinen elämänlaatu tutkimus osoittaa, että asumisen laatu on osa kaupungin vetovoimaa. Kaupungit pyrkivät tarjoamaan houkuttelevia ympäristöjä yrityksille ja asumiselle.

Maailmanlaajuisesti voittajaksi valittiin Wien, kärkisija on jo kymmenes peräkkäin. Kakkonen löytyy myös Sveitsistä, se on Zürich. Jaetulla kolmoissijalla ovat Auckland, München ja Vancouver. Vancouver on korkeimmalla sijoittunut Pohjois-Amerikan kaupunki kymmeneen vuoteen. Helsinki löytyy sijalta 31. Muut pohjoismaiset pääkaupungit pärjäsivät vähän paremmin, Kööpenhamina(8), Tukholma (23), Oslo (24). Suomalaisten ykkösmatkailukohde Tallinna on sijalla 86.

Parhaiten USA:n kaupungeista pärjäsi San Francisco (34). Etelä-Amerikassa parasta elämänlaatua tarjoaa Montevideo (78). Afrikan parhaaksi valittiin Mauritiuksen pääkaupunki Port Loius (83). Lähi-idässä kärkipaikkaa pitää Dubai, jaettu sija 78 Montevideon kanssa. Aasian ykkönen on Singapore (25). Uusi-Seelanti ja Australia löytyvät melko kärjestä, Sydney (11), Wellington (15) ja Melbourne (17).

Euroopan turvallisin kaupunki oli Luxemburg, jota seurasi Basel, Bern, Helsinki ja Zürich. Venäjän suurkaupungit Moskova (200) ja Pietari (197) olivat Euroopan vähiten turvallisia kaupunkeja tänä vuonna. Bryssel putosi terrori-iskujen vuoksi sijalle 47, Ateena taloudellisen ja poliittisen mullistuksen seurauksena sijalle 102.

Mercerin arvovaltainen tutkimus on yksi maailman kattavimmista tutkimuksista, ja se toteutetaan vuosittain. Kaikkiaan Mercerin tutkimuksessa arvioidaan yli 450 kaupunkia kaikkialta maailmassa. Mercerin nyt julkaisemalta listalta löytyy 231 näistä kaupungeista.

Linkki: Mercerin lehdistötiedote (eng.)
Linkki: Mercerin lista 2019  (eng.)