Uusi osakas ei vastaa vanhan remonttivirheistä

Käräjäoikeuden päätöksen mukaan uusi osakas ei ole vastuussa vanhan osakkaan remonttivirheistä.

Osakas totesi ostamansa huoneiston kylpyhuoneessa kosteutta. Isännöitsijä tilasi kosteuskartoituksen, ilmoittaen samalla, ettei vaurio ei ole hänen mielestään yhtiön vastuulla. Tilanne tutkittiin taloyhtiön laskuun kuitenkin. Laatan ja vesieristeen alta paljastui mittava kosteusvaurio.

Osakas halusi taloyhtiön remontoivan kylpyhuoneen. Yhtiö ensin kieltäytyi, mutta suostui myöhemmin korvaamaan vesieristeeseen saakka korjauksen. Osakas ei tähän suostunut vaan ilmoitti teettävänsä koko remontin taloyhtiön laskuun.

Laki mainitsee entiselleen palauttamisen remonteissa. Tällöin korjattava tila saatetaan alkuperäistä vastaavaan tasoon, nykymääräyksiä noudattaen kuitenkin. Tähän pisteeseen remontin hinta oli reilu 10 tuhatta. Sisustukselliset ratkaisut ja materiaalien vaihdot parempiin, osakas itsekin katsoi tason parantamiseksi, eikä hän niiden osuutta vaatinut korvattavaksi.

Yhtiö kieltäytyi korvaamasta enempää kuin vesieristeeseen asti. Yhtiö vetosi yhdenvertaisuusperiaatteeseen, muillekin korvataan vain vesieristeeseen asti. Käräjäoikeus totesi, ettei se ole yhdenvertaisuuden vastaista, kun yhtiö hoitaa lakisääteistä velvollisuuttaan korvata vahinko. Yhtöjärjestyksessä ei ollut poikkeavia kunnossapitomääräyksiä, eli siihen käytäntöön ei voinut vedota.

Asianajotoimisto J.Rajamäki Oy:sta Pasi Orava edusti osakasta oikeudessa.

Lain mukaan yhtiö voi riitauttaa remonttikorvauksen vanhan osakkaan kanssa. Näyttövelvollisuus on korvauksen vaatijalla, joten yhtiön täytyy todistaa kenen syy virhe ja siitä aiheutunut vahinko on.

Nykyinen velvollisuus remontti-ilmoituksesta ja valvojan käytöstä ehkäisee ongelmien syntymistä tulevaisuudessa. Edelleen taloyhtiöissä on paljon väärin tehtyjä vanhoja remontteja, joista tullaan kiistelemään. Tämä käräjäoikeuden päätös selkeyttää korvausvastuita, ainakin siihen asti kunnes asia viedään korkeampiin oikeusasteisiin.

Kylpyhuoneremonteissa laki yleisesti määrittelee taloyhtiön vastuulliseksi vesieristeeseen asti. Sen päälle asennetaan pintamateriaali, joka on osakkaan vastuulla.