Salaojat, seuraava rakennustekninen pommi

Linjasaneerausta eli putkiremonttia on pidetty rakennusalan pommina. Taloja, joissa se tulee väkisinkin eteen, on edelleen enemmän kuin ehditään tekemään.

Uusi pommi tulee olemaan salaojitukset. Niiden puutteellisuus on aiheuttanut enemmän ongelmia, kuin yleisesti on ymmärretty. Melko varma homemiina on talo, jonka salaojitukset on tehty väärin. Sinänsä ne voi olla tehty sen ajan määräyksillä oikein, ja näin usein onkin.

Sisäilmaongelmat johtuvat usein homeesta. Kuiviin sisätiloihin se ei kuitenkaan ole syntynyt, vaan se on syntynyt kosteuden auttamana. Huonosti tehty salaoja ei vie kosteutta pois. Ennen seinät suojattiin “kylmältä” ulkopuolelta, ja kosteus jää eristeen ja seinän väliin. Valesokkelit tai maanvarainen rakentaminen ovat ongelmallisia myös. Huonot salaojat ja vääränlainen maa-aines pitävät kosteuden talon alla. Täällä syntynyt home leviää sitten lattiarakenteisiin. Rakenne joka ei hengitä, ei myöskään kuivu kovin nopeasti.

Useimmissa homeissa oleva bakteerimyrkky imeytyy huonekalujen, muun irtaimiston ja tapettien pintoihin, joista se saattaa levitä uudestaan otollisissa olosuhteissa. Kannattaa siksi aloittaa ongelman aiheuttajasta, kosteusvaurioiden syntylähteestä.

Näihin ongelmiiin on herätty pikku hiljaa. Siinä määrin, että tekijät jotka osaavat hommansa, ovat ylityöllistettyjä jo nyt. Ja buumi on vasta tulossa. Nopeasti kasvava kysyntä tulee tuomaan alalle kirjavasti eri tason ‘osaajia’, ja maallikon on aina vain vaikeampi löytää todelliset taitajat tarjonnasta.

Ei salaojat ainoa ongelman aiheuttaja ole, todella merkittävä silti. Virheitä on voitu tehdä talon sisälläkin. Homeongelma voi syntyä märkätiloissa. Keittiössä piilevä putkivika voi kasvaa homeongelmaksi. Huonot vesieristeet ja työvirheet kylpyhuoneessa johtavat varmasti ongelmiin. Vuotava katto varmistaa usein hyvän alustan homekasvulle. Sisäilmaongelmaa on voitu pahentaa tehostamalla ilmanvaihtoa huippuimurilla, mutta unohdetaan, että korvausilma tarvitaan jostain tilalle. Jos ei ole tulolinjaa, mistä sen korvausilman saa, se imetään rakenteista sitten. Ja se ei todellakaan paranna sisäilman laatua.

Uudet tiukentuneet määräykset vaativat talojen olevan yhä huonommin hengittäviä. On esitetty näkemyksiä ettei passiivinen, hengittämätön talo, olisi juurikaan sen parempi ratkaisu. Toivoa on, että älykäs talotekniikka ehtii pelastamaan nämä talot tulevaisuudessa samankaltaisilta ongelmilta.

Tietoa homeesta: wikipedia/home
Tietoa salaojista: wikipedia/salaoja