Minitalossa ei tingitä asumisen ilosta

Minitalojen syntyyn on vaikuttanut paljon Yhdysvalloista lähtöisin oleva pientaloliike, joka on arkkitehtuurin suunta ja kansalaisliike. Sen myötä on syntynyt erilaisia variaatioita kuten konttitalot ja tilatehokkaat kerrostalot.

Minimalistinen ei tarkoita kaiken karsimista, vain kaiken turhan karsimista. Lähes kaikkien kodista löytynee ylimääräistä tavaraa, jotka vaan ovat lojuneet siellä vuodesta toiseen. Tehokkaalla suunnittelulla saadaan toimivat tilat. Pienemmät tilat ovat halvempia rakentaa, lämmittää, viilentää, ja ylläpitää. Nykyaikaista on näihin minitaloihin usein liittyvä ekologinen suunnittelu ja toteutus.

Tarjontaa ei vielä runsaasti ole. Kiinnostusta minikodit kyllä herättävät. Kaupungit ja kunnat eivät ole kovin innokkaasti niille asuinalueita kaavoittanut. Samalla alueelle mahtuisi enemmän asuntoja, mikä tarkoittaa pienempiä tontteja ja tonttien myyntihintoja. Kunnallistekniikkaa pitää tehdä enemmän kun liittymien määrä kasvaa suhteessa normirakentamiseen. Normaalilla tontilla minitalo vaan menee vähän hukkaan, järkevä niille suunniteltu kaavoitus vastaisi paremmin niiden tarkoitusta. Pienen talon idea on olla edullinen, myös tontiltaan.

Erityiseen käyttöön suunniteltuja minikoteja, tai lisärakennuksia, näkee enemmän. Niille rakennusluvan saanti voi olla helpompaa ja rakentamisen määräykset väljempiä. Minirakennuksia voi olla kesäkeittiö kontissa, nukkumatila kesäajaksi tai vierashuone. Samoja toimintoja on hoidettu aitoilla, vajoilla ja kotamaisilla piharakennuksilla.

Suomessa minitaloja on alkanut tarjota ainakin Minitalo, Kastelli ja Jukkatalo. Käy toki tekstilinkeistä tutustumassa heidän tarjontaan.