Kerrostalojen remontointi loputtomiin on järjetöntä

Kerrostalojen laskennallisesti järkevä elinikä on noin 60 vuotta. Sen aikana osake ehditään maksamaan toiseen kertaan vastikkeina. Rajapyykki menee siinä 60 vuoden paikkeilla, sillä sitä seuraavina 30 vuoden aikana osake maksetaan taas kertaalleen uudestaan nousseina vastikkeina.

Tämä johtuu siitä että, 30 vuoden kohdalla tulee isot remontit, linjasaneeraus, katot uusitaan ja pihat todennäköisesti remontoidaan täysin. Salaojat joudutaan useimmiten uusimaan. Samalla uusitaan sisätiloja, rappukäytävävät, kellaritilat ja kylppärit linjasaneerauksen mukana. Tässä ei ole osakkaiden tekemiä korjauksia ja päivityksiä asuintiloihin. Kun talo on 60 vuotta vanha, ei yleensä voida enää lykätä mitään remontteja.

Tällä hetkellä 60 vuotta vanhan talon vastikkeet alkavat olla 6€ luokkaa per neliö. Esimerkiksi 100 neliön asunnosta maksetaan 600€ vastiketta. Seuraavan 30 vuoden aikana ilman korotuksia vastiketta maksetaan yhteensä 216.000 euroa. Uuden kerrostalon rakennushinta olisi noin 1500€ asuinneliölle, 100 neliötä siis 150.000€. Lisähintaa tulisi vanhan purkamisesta.

Uuden talon mukana tulee monenlaista hyötyä. Uusi talo ei vaadi korjauksia, ja ne mitä vaatii, menisi takuuseen. Huoltaminen on halvempaa, kun kiinteistötekniikka päivittyy samalla nykyaikaan. Kaikki vanhuudesta johtuvat remontit ja ongelmien korjaukset olisivat poissa. Uuteen taloon voitaisi rakentaa liiketiloja, ja ehkä lisää kerroksia. Näin saataisiin vuokratuloja vähentämään vastikkeita, ja myyntituloja vähentämään suoraan velkaa. Uuden osakehuoneiston arvo nousisi merkittävästi. Sen myyntihinta ja haluttavuus on ihan eri luokkaa, kuin korjauksia jatkuvasti kaipaava vanha. Kääntöpuolella on asukkaiden sijoittaminen vuodeksi pois purun ja rakentamisen tieltä.

Kokonaiskustannuksen menevät hyvin lähelle toisiaan. Samankaltaiseen lopputulokseen ollaan tultu kiinteistöliitossakin. Virallista kantaa siihen on hankala ottaa, muuttujia on niin paljon. Viereisen korttelin kohdalla ei päde enää samat laskelmat. Riippuen sijainnista, suunnittelusta, toteutuksesta ja miten lisätiloja saadaan rakennettua. Uudessa talossa olisi kaikille hyvää, ja sen sisältöön voitaisiin vaikuttaa. Silti me suomalaiset päädymme maksamaan korjauksia siihen loppuunajettuun taloon maailman tappiin asti. Asiasta ei tehdä edes selvityksiä, sellainen vanhan purkaminen ei vaan käy. Onko muutos parempaan vaan sitten niin pahasta ?