Jaettu asuminen, ihmisen paluu yhteisöön

Suurin osa ihmiskunnan historiasta ihmiset asuivat suurissa leireissä, riippuvaisina toisistaan, jakaen ​​ruokaa, lastenhoitoa ja kaikkea muuta – ilman seiniä ja ovia. Nyt yhteisöasuminen on tulossa takaisin. Syynä ei ole elämän laadusta tinkiminen, vaan päinvastoin, tahdotaan saada vielä enemmän.

Yksityiset tilat ovat yhteisöasumisessakin edelleen yksityisiä. Yhteisön idea ei ole jakaa kaikkea, vaan jaetaan se mitä ei kannata jokaisen hankkia erikseen. Usein yhteisöasumiseen liittyy myös ekologisuus. Tanskassa perustettiin jo 70-luvulla yhteisöjä helpottamaan lasten hoitoa. Pidetäänkin että, nykyaikainen yhteisöasuminen olisi lähtöisin Tanskasta.

Ylellisyyttä yhteisöllisyys voi tuoda valtavan gourmet-keittiön, suuren elokuvateatterin, ison piha-alueen, kylpytynnyrin, käsityötilojen ja yhteistyötoimistojen myötä. Voidaan jakaa hyödykkeitä, resursseja, vaatteita, lasten hoitajia, työkaluja- ja koneita. Yhteisö tarjoaa virikkeitä ja mahdollisuutta harrastaa yhdessä. Kaiken hankkiminen omin voimin on kallista, yhteisössä ne voidaan hankkia ja toteuttaa edullisemmin.

Harrasteyhteisöt keräävät samanhenkisiä yhteisöasumiseen. Hawaijilla on joogayhteisö, Limassa ekologinen ja taiteellinen yhteisö ja Silicon Valleyssä on hakkereiden yhteisöjä. Esiintymisyhteisöt houkuttelevat monimuotoista väestöä: nuoria ammattilaisia ​​ja eläkeläisiä, yksittäisiä ihmisiä ja perheitä, yrittäjiä ja taiteilijoita. Taideyhteisössä voi kehittää itseään ja esitystään saman henkisten kanssa. Jotkut yhteisöt ovat monikansallisia, kun taas toiset palvelevat tiettyä väestön osaa, kuten eläkeläisiä, sinkkuja tai perheitä.

Yksinäisille yhteisöasuminen voi olla toiveiden täyttymys. Sosiaalista pelisilmää se kuitenkin vaatii. Itsekkyys ja epäinhimillisyys kun ei oikein porukassa toimi.

Yhteisöasuminen ei ole sama kuin kommuuni, joiden perusta on vahvasti sosiaalistaloudellinen. Yhteisöasumisessa rahaa jaetaan vain yhteisiä kuluja peittämään, jokainen hallitsee omaa talouttaan vapaasti. Ideologiassa on kuitenkin samankaltaista joukon hyödyntämistä.

Wikipedia: Yhteisöasuminen